سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک ،به دلیل تغییرات در ساخت و ساز هورمون های داخل تخمدان و مسائل آنزیمی که سبب می شود میزان این هورمون ها بالا برود، رخ می دهد ؛ در این سندرم، سطح هورمون های زنانه مثل استروژن و پروژسترون دچار عدم تعادل شده و باعث افزایش هورمون های مردانه و هورمون انسولین می گردد .
همانطور که میدانید ، هر ماه 4،5 عدد ازفولیکولهای داخل تخمدان شروع به رشد کرده و به مرحله ای از رشد می رسند که یکی از آنها بر اساس گیرنده هایی که در سطح فولیکول مو وجود دارد ، انتخاب شده و نادرست و به رشد خود ادامه می دهد ، بنابراین بقیه فولیکولها نیز متوقف می شود .
در این مرحله هورمون استروژن که در بدن زنان ترشح می شوند باید به میزان خاصی برسند ، تا بتوانند باعث تخمک گذاریشوند ، ولی بنا به دلایلی به این حد نرسیده و مقداری از یک مقدار ثابت و مشخص افزایش نیافته و در نتیجه تخمک گذاری انجام نمی شود و فولیکول رشد کرده همراه با مایعات داخل تخمدان ،به کیست تبدیل می شود .

علائم تخمدان پلی کیستیک
علائم و نشانه های PCOS ، اغلب از اوایل اولین قاعدگی در سن بلوغ ایجاد می شود . گاهی PCOS در سن های بالاتر پیشرفت می کند ، مثلا با چاقی و افزایش وزن پدیدار می شود ، نشانه و علائم های PCOS، متفاوت است . نازک شدن مو ، موهای زائدصورت و صدای بم تر ، می توانند در پسری با سن جوان مشکلی نباشند ، اما اگر این خصوصیات در یک زن وجود داشته باشد ، نشانه ای از PCOS می باشند .
- افزایش موی زائد در صورت سینه، شکم ،انگشت شست یا انگشتان پا.
- کاهش قابل توجهی در اندازه سینه ها
- کلفت شدن صدا
- ریزش مو
- ظاهر شدن آکنه
- افزایش ناگهانی وزن
- درد مزمن لگن
- اضطراب و افسردگی
- ناباروری
-
پریودهای نامنظم: سیکل های قاعدگی نامنظم ، طولانی یا خیلی کم ، شایعترین علامت PCOS هستند . برای مثال ، ممکن است کمتر از نه دوره سیکل قاعدگی در سال داشته باشید ، بیش از 35 روز بین دوره ها و داشتن دوره های غیرطبیعی شدید و سنگین (خونریزی).
عوارض جانبی سندرم تخمدان پلی کیستیک :
- ناباروری
- دیابت بارداری یا فشار خون بالای ناشی از بارداری
- سقط جنین یا زایمان جنین مرده
- استاتو هپاتیت غیر الکلی – التهاب شدید کبدی ناشی از تجمع چربی در کبد
- سندرم متابولیک – جمعی از شرایط از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا و میزان کلسترول یا تری گلیسیرید غیر طبیعی که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع 2 یا پیش دیابت را افزایش می دهد.
- آپنه خواب
- افسردگی، اضطراب و اختلالات غذا خوردن
- خونریزی غیر طبیعی رحم
- سرطان رحم پوشش (سرطان آندومتر)
- چاقی با PCOS همراه است و می تواند عوارض این بیماری را بدتر کند.
روش های تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک:
- آزمایش لگن
- سونوگرافی واژینال
- آزمایش خون
دکتر فخرالسادات میرمعصومی
جراح و متخصص زنان، زایمان، نازایی
نظام پزشکی: 67747
آدرس:
اصفهان، خیابان سروش، روبروی درب اصلی بیمارستان عسگریه، جنب سوپر (شاد پسران)
شماره تماس:
03132261419
روزهای کاری مطب:
یک شنبه و چهارشنبه عصر ها
شنبه، سه شنبه، پنج شنبه صبح ها